Utrikesnytt

UTRIKESNYTT

Du hittar våra nyheter hos Google

Sök
Stäng denna sökruta.

Adressändring beställer du på detta sätt

Officiell information gällande en flyttanmälan / adressändring inom Sverige

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan som även kallas för adressändring detta för att du ska få rätt folkbokföringsadress, en adress som registreras i myndigheternas folkbokföringsregister är det ett lagkrav på att man måste anmäla.

Det är viktigt att man anmäler sin nya adress dels för att det är ett lagkrav som annars kan resultera i ett folkbokföringsbrott men samtidigt också viktigt för den samhällsplanering som sker i Sverige. Är du folkbokförd på en felaktig adress utgår vårt samhälle för att du bor där och felaktig planering kan därför komma att planeras för den orten.

Klicka här för adressändring

Gör en adressändring innan du flyttar för att inte gå miste om viktig post

Gör din adressändring innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat till din nya adress. Då kommer din nya adress att gälla från den dagen du flyttar in. Om du adressändrar senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag adressändringen kom in.

Tänk alltid på att adressändra i god tid för annars kan du gå miste om viktig post som sedermera kan gå förlorad alternativt hamna i orätta händer eller vidare till inkasso/kronofogden.

Adressändring är viktigt för att undvika bedrägeri

Om du inte adressändrar finns risken att du utsatt för så kallade adressändrings-bedrägerier där bedragare kapar din adress och därefter utnyttjar din folkbokföringsadress som de själva har tillgång till för att lura till sig prylar i ditt namn. Tänk därför alltid på att vara ett steg före bedragarna och anmäla en adressändring så fort du inte har tillgång till din gamla adress för den kan nämligen en bedragare istället ha tillgång till efter att du har lämnat den.

Klicka här för adressändring

Du som flyttar med barn

När du anmäler en adressändring och den andre vårdnadshavaren inte har skrivit under kommer Skatteverket istället att skicka ut en förfrågan per post till den andre vårdnadshavaren för godkännande.

Ha därför koll på posten som kommer inom kort efter att en adressändring för barn har beställts och genomförts.

Hur lång tid tar handläggningen hos myndigheterna? 

Om du anmäler att du flyttar inom Sverige kan det ta upp till en vecka innan din registrerade flytt är genomförd. 

Ärenden handläggs i tur ordning och skyndsamt.

Varför är det viktigt att göra en adressändring?

Att du är folkbokförd på rätt adress är av stor betydelse – dina samhälleliga rättigheter och skyldigheter påverkas – exempelvis var du ska rösta och betala skatt. Vidare påverkas samhällsplaneringen generellt, exempelvis var det ska byggas nya bostäder och hur skolor och äldreomsorg ska planeras.

Ponera att 10 000 personer falskeligen folkbokför sig på en ort som idag inte har några invånare alls. Detta kan medföra att felaktiga planeringar genomförs för det området som bekostas av skattemedel och inte fyller ett syfte för att ingen bor på den orten ändå.

Beställ en adressändring omgående när du ska eller har flyttat

När du byter adress ska du fylla i dina personuppgifter och din nya adress. Du anger inflyttningsdatum och om adressen gäller tillsvidare eller om det är en tillfällig adress. Information om din nya adress skickas sedan vidare till Skatteverket för slutlig registrering.

Klicka här för adressändring