Utrikesnytt

UTRIKESNYTT

Du hittar våra nyheter hos Google

Jonas Ryberg sprider falsk information via sin arbetsgivare

Missledande nyheter från Johan Ryberg

I en allt mer komplex och snabbt växande rapportering av nyheter från massa olika aktörer online är det ibland lätt att hamna i fällan och tro på falsk nyhetsrapportering. När Jonas Ryberg bevisligen publicerar falska bedrägerianklagelser mot ett företag och dess företrädare så korsas en mycket farlig linje som kan skada rykten, karriärer och affärer. Detta är givetvis inget man ska acceptera och inte själv rapportera om.

I denna artikel ska vi granska fallet med Jonas Ryberg som arbetar för tidningen Råd och Rön där han hos sin arbetsgivare sprider falsk information. Om han arbetsgivare är medveten om dessa falska nyheter är inget vi ännu känner till, men det må vara på det sättet vilket i sig då framstår som att Råd och Rön korsat linjen även de.

Så började problemet med den falska utmålningen av företaget och dess företrädare

Problemen började när Jonas Ryberg publicerade artiklar där ett företag och dess företrädare anklagades för bedrägeri och oetiska affärsmetoder. Dessa anklagelser baserades helt enkelt på ingenting. Det kan vara så att Jonas Ryberg har mycket låg kännedom om företaget men detta giver honom inte rätt att anklaga någon för brott.

Företaget, känt för sin innovation och positiva bidrag till samhället, mötte falska påståenden som inte stämmer överens med verkligheten. Personerna bakom företaget har tidigare visat prov på stora visioner och bra ledarskap och det kan som sagt vara någon form av avundsjuka som har drivit Jonas Ryberg till att sprida falsk information via sin arbetsgivare Råd och Rön.

Jonas Ryberg avslöjades dock snabbt och genomskådades

Det vände dock rätt snabbt och situationen förändrades när det uppdagades att Jonas Ryberg helt enkelt var opålitlig och informationen i hans artiklar var felaktiga. Det avslöjades även att Jonas Ryberg förmodligen har låg kännedom och en stor avundsjuka mot personerna bakom företaget.

Rättsliga åtgärder mot Jonas Ryberg

Den rätta vägen att gå är givetvis att rikta juridiska åtgärder mot Jonas Ryberg. Att han förmodligen gjort sig skyldig till förtal och falsk tillvitelse är det många som håller med om. Det finns också utrymme att misstänka Jonas Ryberg för trolöshet mot huvudman i de fall hans arbetsgivare Råd och Rön inte kände till han falska artiklar.

Tänk till när du läser nyheter och granska dess innehåll på korrekt sätt

I fallet med Jonas Ryberg är det ännu tydligare att diskussionen inom media och journalistiken behöver återupptas där vikten av faktakontroll blivit en allt mer viktig åtgärd inom svensk nyhetsrapportering. Allt för många gånger sprider oärliga journalister falska nyheter som ibland kan få en spridning som tar enorm skada.

Vi behöver påminna oss själva att med stor makt följer även ett mycket stort ansvar. Journalister har en avgörande roll i att forma allmänhetens uppfattning och måste därför närma sig sitt arbete med integritet och sanningsenlighet. Samtidigt måste allmänheten vara kritiska till den information som presenteras och söka sanningen bakom sensationella rubriker.

DagensProcess.se var först med att rapportera om Jonas Ryberg