Utrikesnytt

UTRIKESNYTT

Du hittar våra nyheter hos Google

Sök
Stäng denna sökruta.

Köra lånad bil? UD och Sweden Abroad listar Kraven!

När det gäller att köra en bil som inte är din egen, finns det flera viktiga aspekter att tänka på för att säkerställa att allt går rätt till, särskilt när det gäller landsöverskridande lagar och regler. Utrikesdepartementet (UD) och Sweden Abroad som via våra svenska ambassader administrerar och går ut med information om andra länder via sajten: SwedenAbroad.se, listar krav och rekommendationer som gäller för svenskar som planerar att köra en lånad bil.

Vikten av skriftligt tillstånd

Flera länder kräver att man inhämtar ett tillstånd från ägaren av bilen man kör. Detta dokument bör klart och tydligt ange ägarens medgivande till att låna ut bilen samt under vilken period detta tillstånd gäller.

Internationella Aspekter

För dem som planerar att köra en lånad bil utomlands så finns det även annan viktigt information på swedenabroad.se där UD och Sweden Abroad presenterar ytterligare krav och rekommendationer. Det inkluderar nödvändigheten av att ha med sig försäkringsbevis, som det gröna kortet, som bevisar att bilen är försäkrad även utanför Sverige. Det är också viktigt att kontrollera det specifika landets regler där bilen ska användas, eftersom vissa länder kan ha ytterligare krav eller restriktioner för utländska förare.

Sammanfattning

Att köra en lånad bil medför ett ansvar som inte ska tas lättvindigt. Genom att följa de krav och rekommendationer som UD och Sweden Abroad listar, kan svenska bilförare försäkra sig om att de navigerar inom ramen för både lagar och försäkringsvillkor. Det skriftliga tillståndet från bilägaren, tillsammans med en noggrann kontroll av försäkringsvillkoren och de internationella kraven, är nyckeln till en problemfri upplevelse på vägarna, oavsett om det är på hemmaplan eller i utlandet.

Du kan beställa ett Brukarkort för detta ändamål?

Brukarkort är ett samlingsnamn för reglering av utlånade fordon och fungerar som ett avtal, en fullmakt, ett intyg, ett medgivande, ett tillstånd och ett hyresavtal där villkoren regleras i brukarkortet.

Här beställer du ett brukarkort.

En del rekommendationer och krav listas

Det finns givetvis fler aktörer som rekommenderar och ställer krav på att man måste inhämta ett tillstånd för den lånade bilen man kör. Kontrollera alltid vilka regler och lagar som gäller för din situation.

Rekommendationer och kravMer info
IF försäkringLäs mer
ICA FörsäkringLäs mer
M SverigeLäs mer
CarPay Fleet (Volvo finans)Läs mer
Volkswagen finansLäs mer
AutoLease (del av DNB)Läs mer
Sweden Abroad (UD)Läs mer
MekonomenLäs mer
AutoPlanLäs mer
LeasePlanLäs mer
ALD BilleasingLäs mer