Utrikesnytt

UTRIKESNYTT

Du hittar våra nyheter hos Google

Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är ett pantavtal och varför behöver du ett brukarkort vid utlåning av bil?

Att förstå skillnaden mellan olika typer av avtal kan vara avgörande, särskilt när det handlar om äganderätt och ansvar. Ett pantavtal används ofta som säkerhet för en skuld där en tillgång lämnas som pant tills skulden är betald. När det gäller utlåning av en bil till någon som har skulder, är det dock ett brukarkort som är det rätta dokumentet som underlättar något enormt – inte ett pantavtal. Denna skillnad uppmärksammades nyligen i en händelse som diskuterats i både Aftonbladet och på P4.

Länk till Aftonbladet om händelsen

Länk till P4 (intervju med den drabbade och Kronofogden börjar vid minut 14:35)

Fallet med Ebba och den utmätta bilen

En 25-årig kvinna vid namn Ebba lånade nyligen ut sin bil till en vän som skulle flytta. Vännen hade dock skulder hos Kronofogden och stoppades i en poliskontroll. Efter kontrollen tillkallades Kronofogden, som beslutade att utmäta bilen, trots att Ebba stod som registrerad ägare. Kronofogden ansåg att bilen kunde anses vara i vännens ägo eftersom denne hade bilen i sin besittning.

Kronofogdens rekommendation: Skriv ett brukarkort

För att undvika sådana situationer rekommenderar Kronofogden att man skriver ett brukarkort när man lånar ut sin bil. Ett brukarkort är ett avtal som tydligt anger att bilen är utlånad och fortfarande ägs av den registrerade ägaren. Detta dokument fungerar som ett bevis på att bilen inte tillhör personen som använder den tillfälligt, vilket kan vara avgörande i en situation där Kronofogden eller andra myndigheter blir inblandade.

Här kan du beställa ett brukarkort

Vad är ett pantavtal?

Ett pantavtal används i andra typer av situationer, där en tillgång lämnas som säkerhet för en skuld. Exempelvis kan ett fordon sättas som pant för ett lån, och om låntagaren inte betalar tillbaka skulden, kan fordonet tas i anspråk av långivaren. Pantavtal är vanliga inom finansiering och är juridiskt bindande, men de är inte relevanta vid vanlig utlåning av ett fordon till en annan privatperson.

Varför är brukarkortet viktigt?

Ett brukarkort skyddar dig som ägare från att din bil felaktigt blir utmätt eller betraktas som tillhörande någon annan. Brukarkortet bör innehålla:

  1. Ägarens namn och kontaktuppgifter – för att tydligt visa vem som äger bilen.
  2. Låntagarens namn och kontaktuppgifter – för att identifiera den som tillfälligt använder bilen.
  3. Tid och datum för utlåningen – för att visa under vilken period avtalet gäller.
  4. Körsträcka vid utlåning och återlämning – för att säkerställa att bilen återlämnas i samma skick.
  5. Klausuler om ansvar – exempelvis vem som står för eventuella böter eller andra kostnader under låneperioden.

Ett tydligt brukarkort kan ge dig som ägare trygghet och säkerhet.

Slutsats

Om du lånar ut din bil till någon som är skuldsatt är det avgörande att du har dokumentation som bevisar att du fortfarande äger fordonet. Ett brukarkort är ett enkelt men effektivt verktyg för att undvika att bilen blir utmätt av Kronofogden. Även om ett pantavtal är användbart i andra sammanhang, är det inte lösningen i denna situation. Var noga med att skapa ett korrekt brukarkort varje gång du lånar ut din bil, särskilt om låntagaren har ekonomiska problem.

Beställ ett brukarkort